Secretele unei plante frumoase si de durata la ghiveci


Planta poate fi considerata un organism viu ca si un animal sau ca omul si are si ea nevoile ei pentru a creste cum trebuie, nevoi de care daca tinem cont atunci vom fi multumiti de cum arata planta, cum infloreste si cum aduce bucurie ochilor si sufletului nostru.
Daca am face un sondaj pe strada si am intreba de ce are nevoie o planta la ghiveci, toti vor spune ca ii trebuie apa, lumina, caldura. Bun, nimic rau in asta ,se pare ca toti stiu ce e de facut pentru a avea o floare in ghiveci.
Sa intrebam atunci cati au o floare in ghiveci acasa sau cati au o floare in ghiveci in grija de cel putin 6 luni de zile ? Ei de aici incepe sa se rupa filmul, daca ii intrebi de ce nu au o floare in ghiveci in casa ,unii probabil se vor ascunde in spatele unor motive de genul : ca nu au destula lumina, ca nu au conditii cum ar fi temperatura optima pe timp de iarna, ca sunt plecati zi-lumina de acasa , ca serviciul le impune sa plece de acasa odata la vreo 2 zile si tot asa. Unii au dreptate dar unii nu vor spune deschis ca de fapt simt ca li se pare prea complicat sa creasca o floare, ca altii nu au rabdare nici cu ei insisi daramite cu cei din jur sau cu o floare ,sau ca altii nu le place ideea sa aiba pamant in ghiveci cu floare de teama sa nu se murdareasca pe maini sau altii ca nu au mana buna si ca florile le mor sau altii ca au cumparat flori de la supermarket dar nu au rezistat.
Sa vedem totusi ce trebuie sa stim ca sa ne bucuram de o planta la ghiveci cat mai mult timp :

1. Udati plantele regulat, dar mai rar iarna

Apa se poate transforma in inamic al plantelor.
99% din cazurile cand lumea se plange ca planta i-a murit in anotimpul rece, se datoreaza supra-udarii sau udarii exagerate. Pe timp de iarna planta is reduce viteza de crestere sau chiar intra in repaus. Pamantul nu mai apuca sa evapore surplusul de apa si radacinile putrezesc usor in special la plantele care au radacini mai lemnoase chiar daca sunt subtiri, cum ar fi feriga sau rozmarinul.
Pamantul foarte ud este de asemenea si foarte rece chiar daca in camera sunt 25 de grade Celsius.
Un pamant umed sau jilav va fi intotdeauna mai cald cu cateva grade decat cel foarte ud.
 Frigul de la radacini combinat cu umeazala ridicata din sol va distruge radacinile . Cum sau cand se poate uda iarna incat sa nu pierdem plantele ? Pamantul de deasupra ghiveciului sa fie aproape uscat/jilav deasupra (cam 1 cm grosime) nu si in adancime, el la fundul ghiveciului o sa fie mai ud pentru ca sta in spatiu inchis. In functie de temperatura din fiecare casa a omului, fiecare isi da seama cam cu ce frecventa sa verifice daca au plantele apa.  Deci cand pamantul da semne ca incepe a se usca deasupra atunci mai turnati apa .
Nu uita sa citesti si punctul 13 in legatura cu retinerea apei in sol de catre tipul de ghiveci.

2. Nu folositi pamant normal in ghivece

Da, ati auzit bine, nu folositi pamant obisnuit in ghivece, mai ales pamant luat din gradina sau din fata casei sau a blocului.
Din 2 motive :
  1. Poate contine urina sau materii fecale de la animale de casa sau animale maidaneze cum ar fi pisica ,caine . Acel pamant sigur va fi daunator si o sa va mirati de ce planta sta asa si nu vrea sa creasca nici vara.
  2. Pamantul normal este "lipicios". Adica pamantul contine minerale care au tendinta la formarea lor (adica dupa descompunerea materiilor vegetale) ca particulele sa se alipeasca una de alta astfel rezultand un pamant lipicios sau clisos ceea ce nu va permite aerisirea radacinilor din ghiveci mai ales daca ghiveciul nu are destule gauri de scurgere a apei. Ca sa nu mai spun ca acest pamant poate fi sarac in substante nutritive cum este argila . Iarna in ghiveci, pamantul normal lipicios, se zvanta greu si radacinile sunt ca si condamnate la putrezire.
Ce tip de pamant sa folosim ? Majoritatea plantelor traiesc lejer intr-un pamant neutru din punct de vedere al pHului deci pH nu trebuie sa ingrijoreze un crescator de plante incepator prea mult ci mai degraba gradul de afanare al pamantului , daca tineti cont de asta de la inceput veti avea succes.
Pamantul de gradina ambalat din comert sau pamant de flori de la supermarket este bun , dar in cateva luni de zile va ajunge un pamant normal lipicios deoarece materiile vegetale adaugate se vor descompune. Pentru a mentine o aerisire mai indelungata atunci amestecati-l cu turba blonda din comert (cea rosie este mai acida si este indicata la fructe de padure, azalee, rododendron, conifere) si daca ati pus si o mana de Perlit atunci aveti cel mai bun amestec creat , exact ca cel de la florarii din ghivece cand cumparati o floare. De fapt acolo veti vedea mai mult turba sau tocatura de cocos in amestec cu perlit , de asta acele plante nu vor avea radacini putrezite.
Un amestec bun de pamant pentru plantele de apartament ar fi : 2 sau 3 parti de pamant de flori din comert, 1 parte turba si 1/2 parte Perlit. Daca nu gasiti Perlit in comert (la Dedeman se poate gasi perlit separat in pungi la vreo 5-6 lei punga cam de 500 grame) atunci folositi nisip. Si nisipul e bun ca impiedica pamantul sa devina lipicios sau clisos.
Poate sa fie si doar turba + perlit, chiar e mai bine, ca exista drenaj si mai mare, dar fara ingrasamant planta nu are ce sa traga din turba goala, deci trebuie facute ingrasari in cazul asta

3. Daca pamantul din ghiveci s-a uscat prea tare, udati de jos in sus

Cum asa sa udam de jos in sus ? Metoda udatului de jos in sus (a imersiei) sau a mentinerii ghiveciului intr-un vas cu apa sau turnarea apei in farfurioara (una mai inalta) vasului PANA isi ia apa destula nu mai mult (intre 30 de minute si 2 ore depinde de marimea ghiveciului si tipul de pamant) este cea mai buna metoda in cazul in care pamantul de la floare s-a uscat prea tare. Ca daca veti turna apa de deasupra o sa vedeti ca apa va avea tendinta sa se strecoare pe margini, cu viteza ajunge in farfurie, si NU mai apuca pamantul sa se umezeasca. Punand apa in farfurie sau tinand ghiveciul intr-un castron cu apa pana isi trage pamantul apa destula este cel mai bine si mai indicat pentru un pamant care s-a uscat foarte tare si intre timp puteti face altceva in gospodarie . S-ar putea ca pima serie de apa din farfurie sau castron sa fie absorbita si pamantul tot sa fie tare, atunci mai repetati operatia pana isi trage apa destula si se vede ca a urcat apa pana sus. Pamantul este ca un burete ,el suge apa in timp si o intinde singur prin toate colturile ghiveciului.

4. Plantele din ghiveci trebuiesc ingrasate

Volumul de pamant dintr-un ghiveci asigura spatiu foarte putin pentru radacini , 1%...40% (si asta daca in fiecare an sau la 2 ani se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare cu cate 1 cm la diametru sus)  fata de cat ar avea ea nevoie in mediul natural si aceasta lipsa de spatiu se compenseaza cu ingrasaminte si stimulenti de crestere.
Ati vazut o planta mare si frumoasa la florarie intr-un ghiveci destul de mic si daca ne uitam mai bine la felul de pamant o sa vedem ca planta creste in turba sau tocatura (fibra) de cocos si cum  de arata ca in reviste ?
Ei bine plantele sunt practic umflate cu ingrasamant pana nu se mai poate. Nu poti avea o planta mare si frumoasa intr-un ghiveci mic decat daca ii bagi ingrasaminte si stimulenti de crestere, altfel nu se poate sa creasca asa in spatiu mic si mai ales in turba care de fapt este un rest vegetal...ceva in genul unui rumegus mai fin ca sa folosesc o comparatie apropiata.
- O alta metoda ar fi ca planta sa fi fost scoasa dintr-un vas mai mare (sau din pepiniera) si mutata in vas mic atunci cand ea se comercializeaza dar de regula se taie si din radacini (metoda care se mai practica la brazii in ghivece).
- O alta metoda de a obtine o planta mult mai mare dar intr-un ghiveci mic, chiar daca li se administreaza ingrasaminte, pana la comercializare , este ca planta a fost tinuta in ghiveciul mic dar acel ghiveci a stat direct pe solul dintr-o sera (sa zicem) si atunci normal ca planta trimite radacinile lungi in adancime prin gaurile de scurgere ale ghiveciului ,tot ce trebuie sa faca taranul sau horticultorul este ca la comercializare sa o ridice de la sol si sa ii tunda radacinile care s-au format in afara ghiveciului.
- Cei ce comercializeaza flori frumoase in ghiveci (anuale,zambile,muscate,etc) au comandat florile puiet/tinere la pahare pe catalog de la un engross care aduce plante din Olanda , dar care au fost pornite deja cu stimulente si pe urma le mai tin vreo 2-3 luni in sera si gata floarea mare si frumoasa chiar si fara sa ii mai dai ingrasamant deoarece planta si-a primit acel boost de stimulente de mica de la olandezi.
Na ca am demistificat si misterul plantelor mari din florarii sau din piata de la precupeti ,mai precis cum de ajung asa mari.
Hormonii de crestere sau stimulentii de microorganisme din sol sunt scumpi si nu se renteaza sa luati ca si cantitate daca aveti doar vreo 2 ghivece si atunci puteti folosi doar ingrasamant.
Eu va cred ca daca vreti sa aveti un lamai la ghiveci fara ingrasaminte preferati sa va lipsiti dar trebuie folosite ingrasaminte, bineinteles cu masura , sau folositi ingrasaminte BIO dar ele sunt mult mai slabe, inafara de mranita care este cel mai bun ingrasamant bio ca si gainatul . Si sa stiti ca lamaia produsa acasa fie ea si cu  putin ingrasamant chimic este mai sanatoasa ca aia din comert, deoarece lamaile din comert sunt stropite cu solutii de inhibare de coacere prematura sau mucegaire ca sa reziste la transportul lung cu vaporul peste ocean.
Daca de exemplu vreti sa cresteti o planta aromatica la ghiveci atunci folositi ingrasamant chimic cand planta este mica , astfel i se da un boost si o ajuta sa se fortifice altfel ea va deveni rahitica si pe urma puteti sa nu ii mai puneti ingrasamant chimic sau continuati cu bio ,dar trebuie retinut ca un pui zdravan de planta va duce mai tarziu la formarea unei plante pe masura.

5. Lumina cea de toate zilele

Exista plante care nu au nevoie mare de lumina multa sau soare direct, cum ar fi diefenbachia sau impatiens (sporul casei) dar intotdeauna lumina in plus nu strica ci ajuta o planta sa se dezvolte mai bine. Iarna zilele sunt foarte scurte si colac peste pupaza mai sunt si innorate si daca o planta nu o tineti la geam sa isi ia un pic de lumina atunci ea nu va creste bine in mijlocul casei sau in coltul camerei . Vara sau imediat cum se incalzeste binisor afara, cam de prin aprilie, atunci scoateti plantele afara sau pe balcon. Unele plante au mare nevoie de soare direct cum ar fi petuniile. Petuniile plantate in ghivece la umbra fara soare se vor lungi si nu vor face multe flori si vor deveni rahitice si sensibile mai ales la fainare daca sunt udate mai abundent. Cum riscul de a pierde o planta este mai mare iarna, nu uitati sa tineti plantele de interior la lumina ca sa nu aveti plante rahitice.

6. Schimbati pamantul la plante

Aceasta regula se aplica la plantele care traiesc mai mult de 1 an de zile. Exista plante care traiesc doar un an de zile , impropriu zis un an de zile, de fapt mor in primul an dupa ce isi incheie ciclul de viata. Astfel multe flori de gradina se incadreaza aici , cum ar fi petuniile. Plante anuale mai sunt si plantele aromatice, nu toate, dar busuiocul clasic este anual. La plantele anuale nu e nevoie sa se schimbe pamantul pentru ca ele doar vara vegeteaza cel mai bine.
Exista plante bianuale, trianuale si perene.
Exista plante care pot avea 3 ani de viata ca sa ajunga la ciclul final, de exemplu ceapa , in primul an se seamana si rezulta arpagicul si in al 2 lea an plantam arpagicul sa obtinem ceapa iar in al 3lea plantam ceapa sa obtinem seminte (daca nu a facut seminte din al 2lea an).
Plantele de apartament sunt de regula perene si o data la 1 an de zile sau maxim 2 se recomanda schimbarea pamantului. La 2 ani merge cand s-a folosit ingrasaminte.
De ce trebuie schimbat pamantul ? Din mai multe motive, de exemplu udatul cu apa de canal de la bloc/de la oras face ca pamantul sa se umple de saruri. Acele saruri sunt puse in apa de catre firmele care asigura apa de baut a orasului, ca sa distruga eventualele microorganisme si sa impiedice formarea altor forme de viata cum ar fi algele. Pe langa saruri exista si un continut mare de calcar. Aceste saruri si cu calcarul se depun la suprafata ghiveciului sub forma de strat alb care face sa arate pamantul de parca a fost udat cu lapte de var.
Aceste saruri care se aduna in sol impiedica microorganismele sa descompuna resturile vegetale din sol sa le transforme in minerale pentru plante.
Ce e de facut totusi in acest caz in care trebuie sa udam plantele cu apa de canal de la oras in cazul in care nu exista filtru de apa ?
Lasati apa la decantat o perioada , sa zicem cateva zile. Asta nu face ca sa dispara sarurile dar face ca sa mai dispara clorul din ea.
Si totusi tot se aduna sarurile deasupra ghiveciului, ce putem face ? 
Trebuie ca odata la cateva luni (sa zicem 2-3) sa curatati acel pamant alb de la suprafata ghiveciului , adica cam 1-1,5 cm si aruncat si schimbat cu alt pamant. Nu puneti pietricele ca nu lasa pamantul sa ramana aerisit si va treziti cu alta problema, mucegaiul.
O alta metoda de a revitaliza microorganismele (de fapt niste bacterii) este sa adaugati un ingrasamant sau un stimulent special creat dar este destul de scump (micorize parca le spune) si nu oricine isi permite sa cumpere asa ceva. 
Un alt motiv de ce trebuie schimbat pamantul la plantele perene este ca pamantul se saraceste de minerale ,mai ales in cazul plantelor lacome sau/si cu radacini groase cum ar fi dieffenbachia, monstera,etc.

7. Temperatura

Normal ca vara cand este cald o planta care are pamant bun si afanat va creste vazand cu ochii dar dat fiind faptul ca Romania are parte si de anotimpuri mai reci decat le place florilor atunci va trebui sa tinem cont ,iarna in principal, de temperatura si sa nu ne batem joc de o floare sa o lasam undeva intr-un hol de la intrarea in casa, chiar daca exista geamuri pentru lumina.
Multe plante intra in repaus sau au cresterea foarte inceata iarna din cauza frigului si chiar asta face parte din ciclul lor. Cu cat temperatura din camera este mai scazuta cu atat se uda mai rar florile. Una e sa ai 22 de grade si alta e sa ai 30 de grade in camera . Trebuie tinut cont ca de obicei la geam va fi mai rece si daca aveti plante la geam iarna , nu le trageti (inchideti) perdeaua. Pe cat posibil sa lasati perdeaua trasa (deschisa) ca langa geam sa fie aceeasi temperatura cu cea din camera .
Sunt plante cum ar fi lamaiul, care sunt foarte sensibile la curenti de aer mai reci ,deci daca simtiti ca intr-o zona de la geam exista curent rece , nu tineti acolo un lamai ca sigur veti asista la caderea frunzelor si in final la moartea plantei deoarece rezerva de hrana la lamai este in frunze.

8. "Tovarasii de-o viata" (companionii)

Prin companionii unei plante se intelege una sau mai multe plante care nu creeaza dizgratie sau repuls pentru o alta planta ci chiar se pare ca le merge bine ambelor daca sunt asezate una langa alta  E ca si cum ii ridica moralul.
Acest lucru cu companionii nu e o regula de aur ci doar s-a observat in timp anumite rezultate mai bune la crestere a unor plante in compania altora in urma unor experimente. Daca aveti ocazia sa aflati care sunt companionii unei plante si aveti mai multe plante la ghiveci la geam, pe terasa sau afara , astfel veti sti care sa le tineti aproape una de alta si care nu. Repet nu cred ca e o regula de aur dar daca o planta are tot ce ii trebuie dar sta ingramadita langa "un dusman" si nu vrea sa creasca frumos si s-a eliminat si suspiciunea unei boli sau a unor daunatori sau compozitia precara a solului ,atunci ultima presupunere ramane legata de companioni. Se spune ca o planta "ne-companion" poate omora o alta planta daca sunt puse in acelasi ghiveci sau jgheab.

9. Misterul plantei de la supermarket

Mai multe persoane mi-au spus : Am luat o floare frumoasa de la supermarket dar a murit, si i-am pus si apa la timp, a avut caldura si lumina si totusi a murit destul de repede . Ce se intampla ?
Nu vreau sa sperii oamenii sa nu mai cumpere plante de la supermarket ,ca nu in toate cazurile poate sa moara planta ,depinde si de ce fel de planta este ,dar in majoriatea cazurilor cand planta luata de la supermarket moare mai ales daca e cumparata iarna este de vina faptul ca supermarketurile cumpara prin contract florile de la o sera . Plantele nu sunt aclimatizate ,nu sunt invatate cu temperaturi scazute de afara in timpul transportului spre noua casa.
Pe de alta parte, vara plantele stau in supermarket/magazin de bricolaj la frid, acolo o sa vedeti ca functioneaza aerul conditionat ca sa le mentina verzi si pamantul ud cat mai mult timp dar odata cumparata si adusa acasa are parte de temperaturi de vara ,planta fiind neinvatata.
De aceea se poate spune ca e mai bine cand cumperi planta de la cineva ca e deja aclimatizata dar si aici exista riscul sa o cumperi cu daunatori daca nu stii sa te uiti dupa ei.
Ce alte cauze duc la moartea plantelor din comert tocmai cand te bucuri ca ai adus o planta noua de la supermarket si parea ca ii merge bine ? Probabil nu a fost udata acasa la timp, sau mai rau din vina celor de la sera care au inmultit/plantat planta de curand si nu au lasat-o sa mai creasca si sa se fortifice.
Mai poate fi si din cauza pamantului, pentru ca o floare din comert este plantata in fibra de cocos dar hranita cu stimulenti si ingrasaminte si omul acasa are tendinta sa o mute in pamant nou imediat inainte de acomodare.
Sugerez ca planta proaspat adusa acasa sa stea o perioada in vasul ei sa se acomodeze cu noile conditii si la transplantare sa folositi mai multa turba (sa nu fie turba rosie acida decat daca planta prospera in asa ceva) decat pamant normal.

10. Mucegaiul de la suprafata pamantului

Mucegaiul care poate apare la suprafata ghiveciului iarna sau chiar vara daca ghiveciul sta in colturi neaerisite, poate fi al 2-lea mare inamic dupa udatul excesiv.
Cum impiedicam sa apara mucegaiul sau daca vedem mucegai (ca o pelicula foarte subtire de un alb foarte transparent) la suparafata ghiveciului ce facem ?
Cel mai bun ar fi sa mergeti la o farmacie fitosanitara si cereti ceva pentru combaterea mucegaiului de la suprafata solului , adica anti-fungic. Respectati instructiunile de pe plic  ,preparati solutia si stropiti suprafata pamantului din ghiveci dar si pe marginea lui . Nu uitati sa va spalati bine pe maini dupa ce ati stropit si sa nu lasati rest de solutie la indemana copiilor sau persoanelor sau animalelor.
O fiola sau un plic de antifungic poate ajunge in jur de 5 lei.
Daca nu va permiteti sau nu vreti sa folositi asa ceva atunci exista o solutie mai ecologica/bio dar posibil cu rezultate mult mai slabe ,si anume praful de scortisoara. Orcine are praf de scortisoara in bucatarie. Presarati la suprafata solului si urmariti evolutia. E bine daca sapati un pic suprafata cu un pix ca sa nu ramana pamantul fara aerisire .
Si nu mai udati excesiv , mucegaiul apare la locuri umede, implicit la un ghiveci cu pamantul prea ud.

11. Bolile si daunatorii

Probabilitatea ca o planta de apartament sa faca o boala este destul de marisoara asta si din cauza conditiilor dar probabilitatea sa capete un daunator este foarte mica daca cumparati din sursa sigura sau ati verificat tulpinile si dosul frunzelor de daunatori. 
Este foarte important sa verificati planta cand o cumparati sau sa luati din sursa de incredere deoarece veti ajunge sa platiti mai mult pe solutii de combatere.
Daca nu va dati seama ce are planta, ea poate muri fara ca sa mai interveniti sau prea tarziu.
Daca observati ca planta sufera de vreo boala sau are daunatori , faceti o poza cu mobilul sau luati o frunza si mergeti cu ea la farmacia fitosanitara. Vanzatoarele va vor spune despre ce este vorba, ce trebuie sa luati si cum sa aplicati tratamentul.

12. Alerta de gradul 0 - planta sufera dupa o mutare sau ramane mica si nu creste

Plantele pot suferi in momentul sau dupa transplantare, la o expunere la frig din greseala sau cat s-a aerisit o camera (in acest caz cand aerisiti iarna o camera ,mutati plantele la caldura in alta camera pana terminati), sau daca a avut o perioada uscata uitata fiindu-i udarea si a pierdut niste frunze ,sau dupa o boala sau invazie de daunatori a facut-o sa pirada flori sau frunze.
Plantele se pot revigora folosind Amalgerol ,recomandat fiind adesea la emisiunea Ce vor Plantele de pe postul de pe televiziune Look Plus.
Amalgerolul poate fi destul de scump sau/si de cumparat in cantitate minima marisoara si este un fel de ingrasamant natural ce contine extracte naturale din alge care revitalizeaza planta dupa anumite socuri suferite.
Planta mai poate suferi un soc la mutare daca a ramas mult spatiu la radacini adica nu s-a transplantat cum trebuie. De recomandat nu transplantati in anotimpurile reci decat din primavara.

13. Un ghiveci bine aerisit

Al treilea mare inamic al plantelor dupa udatul excesiv, mucegaiul de pe sol, este lipsa aerisirii sau aerului curat care nu permite zvantarea pamantului.
Un ghiveci bun este unul care zvanta pamantul cat mai repede. Foarte multi afirma ca ghiveciul de lut ars este cel mai bun dar ce te faci daca nu iti place ca e prea greoi, prea scump sau prea voluminos ?
Nu e problema, poti folosi si unul normal de plastic cu conditia sa te uiti la fund sa aiba gauri cat mai multe ca sa asigure scurgerea apei in plus.
Fac o mica paranteza, mai sus am mentionat ca pamantul clisos dintr-un ghiveci va sufoca radacinile ,ca nu le lasa sa respire la umezeala mare dar de ce totusi in natura, pamantul clisos nu face sa putrezeasca radacinile la plante ? Ei bine, apa care este de la ploaie ea se duce in pamant, mai jos, si mai jos, din cauza gravitatiei si absorbtiei pamantului si astfel pamantul din natura se zvanta repede mai ales daca mai bate si vantul.
La un ghiveci gaurile dese sau mai mari asigura scurgerea surplusului de apa repede si zvantarea lui de jos unde sunt radacinile. Cel mai indicat ar fi ghivecele de productie ca ele au gauri multe ,mari si dese.
Cum deosebim un ghiveci de productie fata de unul normal daca sunt amandoua de plastic ? Ei bine ghivecele de productie sunt mai subtiri , de regula de culoare neagra si au gauri mari la fund incat va creeaza senzatia de frica ca daca udati floarea, se va scurge tot pamantul pe gauri. Intr-adevar ar putea sa curga si pamant odata cu udarea dar pentru a impiedica asta puteti pune niste resturi vegetale cum ar fi : crengute mici de copac rupte bucatele, coji de nuca sau de alti samburi , niste frunze uscate sau chiar resturi de bete de patrunjel de la bucatarie. Peste asta turnati pamantul si plantati planta. La inceput e posibil sa curga apa maro daca ati pus resturi de verdeata de la bucatarie dar se va opri si marele avantaj este ca se va descompune cu timpul, deci se transforma in hrana pentru planta si deci nu trebuie sa puneti pietricele ca sa ingreunati ghiveciul.
Nu recomand folosirea mastilor de ghivece decat daca trebuiesc acoperite in vreun fel si sunt intr-o institutie publica. Masca de ghiveci opreste aerisirea pamantului si scurgerea surplusului de apa. Cu cat pamantul este mai aerisit cu atat mai bine pentru planta ca va avea viata lunga garantat.
Daca aveti ghivece normale din plastic din comert recomand sa faceti o gaura sau 2 sau cateva  in plus la fund cu, sa zicem, o surubelnita incalzita la aragaz sau la soba sau/si sa largiti gaurile existente ca de regula cele din comert au gauri mici si putine . Repet, cu cat mai aerisit pamantul din ghiveci cu atat mai bine.

14. "Tunsu' Felegunsu"

Au plantele nevoie de o tunsoare ? Au, daca de exemplu au inflorit si florile au trecut, atunci se taie tija (mai putin la orhidee care au alte reguli de intretinere) pentru ca planta a consumat destul pentru inflorire, iar producerea semintelor daca nu e necesara trebuie suprimata ca sa putem da voie la bulb sau restul plantei sa continue sa  se dezvolte si mai repede.
Tunderi se mai fac si daca vrem sa formam o coroana sau sa dam un aspect mai estetic cum e cazul bonsailor.
Nu trebuie uitat ca frunzele sau crengutele care s-au uscat trebuiesc tunse si aruncate , nu le lasati sa cada pe solul din ghiveci deoarece duce la aparitia mucegaiurilor si bolilor. Pamantul sa fie liber de resturi de frunze si aerisit .

15. Mama lui de praf

Plantele acumuleaza praf pe frunze mai ales daca sunt scoase afara vara pe balcon sau in curte si cresterea poate fi astfel incetinita.
Plantele respira ele prin frunze dar sa nu credeti ca mananca si praful depus pe ele.
Cand vedeti ca incepe sa se adune praful luati o carpa umezita in apa curata si stergeti frunzele si tulpinile de praful adunat pe ele. Plantele va vor multumi printr-o crestere mai rapida.
Nu stropiti cu furtunul o planta din ghiveci ca sa scapati de sters praful de pe frunze ca puteti sa ii faceti mai mult rau decat bine , sunt plante care nu le plac apa pe frunze ca sa nu mai vorbim ca vara cat este de cald daca stropiti planta cu apa rece s-ar putea sa va treziti ca nu ii mai merge bine si sa o pierdeti fara sa va dati seama din ce cauza.
La plantele care nu suporta apa pe frunze e bine sa le respecti moftul si atunci folositi o pensula ucata si curata si destul de moale sau carpa uscata.
De exemplu pentru orhidee exista servetele ambalate, in magazinele de bricolaj care sunt speciale pentru intretinerea/curatarea frunzelor.

16. Si totusi nu vrea

Daca credeti ca ati respectat tot ce a fost mentionat mai sus si ati oferit toate conditiile cerute de acea planta si totusi nu vrea sa creasca sau nu ii merge bine, atunci tineti minte ca e foarte posibil ca un anume fel de planta sa nu se simta bine in acele conditii sau acel mediu si nu vrea sa creasca si pace .
Ce ramane de facut ? cresteti un altfel de planta (sunt mii si mii de specii si varietati) sau mai incercati cu acelasi tip si altadata, anul viitor , poate ceva o retine sa creasca, poate e PH-ul pamantului de vina, sau excesul de ingrasamant. Principalul e sa aveti un pic de ambitie ca acolo unde este ambitie trebuie sa fie si niste rezultate, cat de mici.



~~~~~~~~~ Articol terminat. Ar mai putea avea mici adaugari in timp. ~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~ Articol revizuit si updatat astazi 15 noiembrie 2018  ~~~~~~~~~~~~~~~~

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.