Cresterea lamaiului la interior


Cultura lamaiului 

Importanta culturii

Fructele lamaiului sunt bogate in acid citric (pana la 7%) si in vitamina C - sucul de lamai coapte contine pana la 67 mg% , iar cel de lamai verzi 83 mg% vitamina C, vitaminele A si B, si coaja contine vitamina P.
Lamaile sunt utilizate in alimentatie la diverse retete culinare sau dulciuri ,iar florile, lastarii si coaja se folosesc la prepararea uleiurilor eterice, parfumurilor, etc.
Cultura lamaiului este foarte veche pe tot Pamantul iar in Romania s-a incercat cultura lamaiului in santuri acoperite iarna dar fara rezultate bune si de aceea la noi poate fi cultivat doar la interior in sere speciale numite oranjerii sau in interior in casa sau apartament.

Particularitati de crestere si rodire

Lamaiul este arbust sau pom ce creste pana la 5 metri, cu coroana rasfirata si ramurile flexibile , cu frunze persistente ce pot trai pana la 2-3 ani si care poate inflori de mai multe ori pe an - Pe aceeasi planta se pot gasi in acelasi timp ,flori si fructe in diverse stadii de dezvoltare.
Pe timpul anului ,lamaiul are 2-4 perioade de crestere. In apartamente aceste perioade nu se suprapun ci isi face un curs ca la orice pom fructifer sub cerul liber. Intre perioadele de crestere, se inregistreaza perioade de repaus relativ, in care are loc coacerea tesuturilor.
Spre deosebire de plantele cu frunze cazatoare ,frunzele la citrusi sunt si organe de depozitare a substantelor de rezerva.
De aceea daca iarna cad frunzele batrane, in anul viitor pomul isi reface frunzisul dar nu rodeste .
Pentru cresterea normala a unui fruct sunt necesare minim 10 frunze ; de aceea rodirea este determinata de existenta unui frunzis bogat si sanatos.
Ramurile de ordinul I, II, si III nu rodesc !
Fructificarea are loc pe ramurile de ordinul IV , V si VI .
De aceea prin taierile de formare, se cauta sa se obtina cat mai repede ramuri de ordinul IV si sa nu se mearga cu ramuri mai mari de ordinul VI.
In conditii de zi lunga ,cum este in tara noastra in anotimpul calduros, lamaiul are tendinta de a forma lastari lacomi care indesesc coroana in detrimentul fructificarii ; de aceea este absolut necesara dirijararea formarii si rodirii.
Pomii obtinuti din samanta incep sa rodeasca dupa 8-10 ani iar la cei altoiti rodirea incepe din al 3-lea sau al 4-lea an de la plantare. Perioada de productie dureaza pana la 50-60 de ani.
Cea mai mare productie o dau la varsta de 20-40 de ani.
Infloritul in masa dureaza cam 10 zile iar temperatura optima pentru inflorit este 14-16 ºC ; peste aceasta limita procentul fructelor legate scade.
De la caderea petalelor si pana la inceputul coacerii sunt necesare 150-170 de zile (jumatate de an).

Cerintele lamaiului fata de factorii de vegetatie

Lamaiul este pretentios fata de lumina, dar nu suporta razele solare directe, care provoaca rasucirea frunzelor. El suporta si umbra incat se poate cultiva si in apartament.
La temperatura de 4 ºC el suporta intunericul 3-4 luni, fapt care permite iernarea plantelor la rece si la intuneric.
Lamaiul are cerinte mari fata de caldura. Temperatura in cursul vegetatiei trebuie sa fie cuprinsa intre 12..25 ºC .
El intra in vegetatie cand temperatura aerului este 10..12 ºC si a solului de 11...12 ºC .
Cea mai favorabila pentru cresterea vegetativa este temperatura de 16...18 ºC.
Lamaiul suporta temperaturi de pana la 45 ºC.
La inceputul vegetatiei, temperatura solului trebuie sa fie ceva mai ridicata decat a aerului. In caz contrar frunzele cad deoarece lastarii cresc pe seama substantelor de rezerva din frunze.
Lamaiul este sensibil la ger ! Organele lui degera la urmatoarele temperaturi :

  • fructele la -1,2...-2,5 ÂºC
  • frunzele si lastarii tineri la -3...-4 ÂºC
  • ramurile de 2-3 ani la -5...-6 ÂºC
  • ramurile mai in varsta si trunchiul la -8..-9 ÂºC
Din citrusi cea mai rezistenta la ger este specia Poncirus(Citrus) Trifoliata care rezista pana la -25...-30 ºC.
Cerintele maxime fata de umiditate sunt in timpul infloritului, si legarii fructelor.
Lipsa umiditatii din sol in aceasta perioada, provoaca caderea florilor si fructelor. Cea mai favorabila umiditate in sol este de 60% din capacitatea totala pentru apa a solului.
Excesul de apa este la fel de daunator ca si insuficienta ei.
Lamaiul are nevoie de soluri fertile, permeabile, bogate in humus, reavene si cu reactie slab acida (pH = 6..7). Nu sunt bune solurile mlastinoase, pietroase, nisipoase, carbonatice, marnoase sau levigate.

Principalele soiuri de lamai

Soiurile de lamai provin din specia Citrus Limonium Burm, sau sunt hibrizi intre aceasta si alte specii, ca Citrus Medica, Citrus Sinensis.
Pentru cultura in aparatamente sunt indicate urmatoarele soiuri :
  • Mayer (Meyer) : Pom cu vigoarea slaba, coroana compacta, si ramuri prevazute cu spini. Flori mici ,foarte aromate. Fruct mijlociu  (40-90 g) , aproape sferic ,lamaile sunt galben-portacalii, cu un mic mamelon in varf. Pielita subtire, neteda, galben-limonie, foarte aromata. Pulpa alba-orange, de calitate mediocra. Soi foarte precoce si foarte rezistent.
  • Lisbona : Pom viguros cu ramuri prevazute cu spini. Flori mijlocii, foarte aromate. Fruct mijlociu (70 g), oval-alungit, cu un mamelon in varf. Pielita subtire, neteda, galben-limonie, foarte aromata. Pulpa suculenta, contine 56-88 mg% vitamina C si de calitate foarte buna. Soi foarte productiv, rezistent la pastrare.
  • Villa Franca : Pom de talie mijlocie, cu coroana rasfirata si deasa. Face florile mici. Fructul alungit, cu un mamelon lat, incercuit de o brazda. Pielita subtire; pulpa suculenta si acida.

Particularitati tehnologice

Lamaiul se poate inmulti prin seminte, butasire, marcotaj sau altoire, ultima fiind cea mai indicata.
Ca portaltoi se folosesc puietii de lamai sau de Poncirus (Citrus) Trifoliata. Utimul fiind planta de zona temperata, cu frunze cazatoare, nu da rezultate bune la iernarea plantelor in casa, deoarece iarna el intra in repaus chiar si in camere cu temperatura favorabila vegetatiei, pe cand lamaiul altoit pe lamai continua sa vegeteze. Ca urmare adesea frunzele lamaiului cad.
Pentru obtinerea de puieti, semintele se seamana imediat dupa extragerea din fructe, sau daca timpul este nefavorabil, ele se stratifica in nisip intr-o camera uscata, la temperatura sub 10 ºC . Semanatul se face in acest caz dupa ce a trecut pericolul brumelor.
Vara se praseste terenul dupa nevoie si se dau 2-3 ingrasari pe baza de azotat de amoniu in solutie de 1% sau ingrasamant special pentru citrice ori ingrasamant pe baza de azot care se dilueaza conform instructiunilor si must de grajd diluat.
Printre randurile de puieti, se cultiva porumb, sorg sau alta planta, care umbreste, pentru a evita lumina puternica.
In august puietii se altoiesc in oculatie, iar toamna se scot cu pamant la radacina, si se planteaza in ghivece cu diametrul de 15 cm, care se asaza pentru iernat intr-o sera sau camera rece, si cu lumina difuza, unde temperatura sa fie cuprinsa intre 0...12  ÂºC.
Altoirea se poate face si in celelalte perioade de vegetatie.
In camere lamaii se planteaza in ghivece, intr-un amestec de 2 parti pamant de telina, o parte mranita si o parte nisip, sau in pamant special pentru citrice la pungi care se gaseste la supermarket sau la florarii, apoi se uda si se lasa 10..12 zile la umbra.
Pana la varsta de 3-5 ani se folosesc ghivece de pamant ars cu diametrul de 15-35 cm , iar mai tarziu hardaie cu inaltimea si diametrul de 40-50 cm sau mai mari. Ghivecele de lut ars mari sunt destul de scumpe iar daca nu va permiteti sau nu gasiti, se poate si in vase de plastic dar sa aiba gauri destule la fund pentru o aerisire buna a pamantului de dedesubt.
Tranplantarea in ghivece mai mari se face primavara dar blocul de pamant pe radacini trebuie sa ramana intact.

Taierea lamaiului

Pomul bine format trebuie sa aiba un trunchi mic de 10-15 cm, cu 3-4 ramuri de ordinul I, bine repartizate.
In acest scop, se ciupeste axul la 5-6 ochi de la sol, iar lastarii crescuti dupa aceasta interventie se ciupesc si ei cand au 20-25 cm, pentru a se obtine ramuri de ordinul II.
Se repeta operatia pana cand pana cand se ajunge la ramuri de ordinele IV, V, si VI.
La pomii bine ingrijiti, se obtin ramuri de cel putin 2 ordine intr-un an, incat pomii respectivi intra pe rod din anul III. Daca cresc slab, pomii se formeaza in 3-4 ani. Nu se lasa pomii sa fructifice pana cand nu se termina formarea scheletului.
In continuare se suprima ramurile lacome, bolnave, rupte sau uscate, precum si ramurile mici care au rodit dar nu (mai) au frunze.
Daca pomul fructifica prea abundent si nu are cresteri, una din 2-3 ramuri se reduce la 2/3 in timpul aparitiei bobocilor, pentru a favoriza aparitia de noi cresteri.
Lastarii prea vigurosi se ciupesc la 20-25 cm, iar pe ramurile prea slabe se suprima fructele.

Ingrasarea lamailor

Volumul de pamant in conditii de apartament este de 35-40 de ori mai mic decat in cultura libera, de aceea sunt necesare ingrasari dese care se pot face cu azotat de amoniu sau de potasiu, superfosfat, sare potasica, must de grajd, gunoi de pasari fermentat, mranita sau doar cu ingrasamant pecial pentru citrice care se poate gasi in magazinele de specialitate de seminte sau la florarii sau la supermarket si la care trebuie sa respectati instructiunile de pe ambalaj. Nu amestecati diverse tipuri de ingrasamant chimic in speranta ca vor iesi lamai uriase sau ca lamaiul isi va reveni daca sufera, pentru ca mai rau ii faceti sa ii supradozati ingrasamantul.
In cazul in care nu aveti ingrasaminte speciale pentru citrice dar dispuneti de ingrasaminte deoarece aveti ferma sau sera atunci se dizolva 50 g azotat de potasiu la 10 litri de apa si se toarna la radacina plantelor in 3-4 reprize, la interval de 10-15 minute.
Daca solul este uscat si crapat, se uda cu apa moderat cu o zi inainte. Azotatul de potasiu se poate inlocui cu azotat de amoniu in aceeasi proportie dar se adauga si 20 g de sare potasica.
Ingrasarea cu azotati in solutie se face vara din 10 in 10 zile iar iarna 1 data pe luna.
Pentru ingrasarea cu fosfor se fierb 50 g superfosfat intr-un litru de apa timp de 1/2 ora, se decanteaza si se dilueaza la 10 l apa. Din aceasta solutie se toarna de 1-2 ori pe luna , la 4-5 zile dupa ingrasarea cu azot si potasiu.
Daca ingrasamintele minerale sunt insuficiente, ele se completeaza cu must de grajd, ingrasarea se face din 5 in 5 zile. Se poate folosi si gunoiul de pasari fermentat 5-6 zile si diluat de 15-20 ori cu apa, dandu-se ca si mustul de grajd.
Pe langa ingrasamintele lichide se poate da si mranita in strat de 2-3 cm, si schimbat o data pe luna.

Ingrijirea lamailor in cursul anului

Iarna in incaperi cu lumina, si cu umiditate atmosferica insuficiente dar cu temperatura ridicata, se intensifica respiratia plantelor, evitandu-se curentii de aer care provoaca pierderea frunzelor, se tin la temperatura de 12...16 ºC, se uda cu apa calduta si se protejeaza impotriva radiatiilor caloriferului sau sobei, adica de valuri de caldura puternice, cu paravane.
Deci sunt 2 metode de iernat :

  1. La rece : (7-8 ÂºC) cand plantele intra in repaus
  2. La cald : (12...16 ÂºC) cand ele continua sa vegeteze.
Indiferent de metoda de iernat, se vor feri plantele de temperaturi sub 0 ºC, si se va evita udatul cu apa rece, si schimbarea brusca a locului plantelor de la rece la cald.
Iarna se uda rar, fiindca la exces de apa, radacinile vor putrezi. Camerele prea calde si uscate (cum sunt cele unde se face foc la soba iar plita respectiv soba frig destul de tare ) se vor aerisi, iar plantele se vor uda cu apa calduta.
Primavara lamaii care au iernat la rece (de exemplu intr-o magazie sau un hol) , isi vor intensifica cresterea si vor inflori abundent.
In aceasta perioada, temperatura nu trebuie sa depaseasca 16-17 ºC, fiindca avorteaza multe flori. De aceea incaperile se aerisesc, iar plantele se stropesc ; noaptea temperatura nu trebuie sa scada sub 10...12 ºC si nu mai incalzeste suficient ziua.
Mai tarziu lamaii se scot pe o veranda cu geamurile acoperite cu var sau geamuri cu perdele pentru a impiedica accesul luminii directe iar vara se scot afara la umbra cladirilor sau a pomilor cu coroana rara.
Se acorda o deosebita grija pentru mentinerea fructelor pe pom, mai ales pana cand ajung la marimea unei alune.
Fructele legate pot cadea din mai multe motive :
  • caderea in masa a frunzelor
  • atac de boli sau insecte
  • lipsa substantelor nutritive din sol
  • exces de azot
  • uscaciune sau exces de apa
  • insuficienta sau exces de lumina , etc
Temperatura optima pentru cresterea si coacerea fructelor este de 19...22 ºC iar cea maxima de 25 ºC.
Pentru a impiedica depasirea acestei limite, ghivecele se ingroapa vara in pamant , iar vasele foarte mari se varuiesc (varuitul impiedica vasul sau ghiveciul mare sa se incinga prea tare de la soare).
Udatul in aceasta perioada se face la 2 zile , iar in iulie si august zilnic.
Toamna plantele se aduc in camera, inainte de a se raci pamantul din vase prea tare pe timpul noptii.

Bolile si daunatorii

Dintre insecte, lamaiul este mult atacat de paianjenul rosu, paduchii testosi si paduchii verzi.
Paianjenul rosu ataca frunzele.
Ca sa identificati ce tip de insecta este va trebui sa luati o lupa si sa va uitati pe tulpina si in special sub frunze iar daca nu cunoasteti atunci faceti poze clare cu telefonul mobil sau altceva si aratati pozele la cine stie sau direct la farmaciile fitosanitare care va vor da ce trebuie. Respectati dozajul de pliculet si feriti pliculetul de copii, batrani, sau de animale. Nu lasati solutia pregatita la fel la indemana copiilor si nu faceti solutie mai mult decat trebuie la tratament . Daca pliculetul se recomanda pentru 10 litri de apa atunci cu siguranta e prea mult, impartiti la 3 sau la 4 si astfel faceti doar 2,5 litri de solutie care de regula ajung pentru un lamai si stropiti frunzele si tuplina cu un pulverizator de exemplu de la stars geamurile.
Frunzele (in special la pomii mici) se vor sterge cu vata inmuiata in solutie NEAPARAT si pe dedesubt , nu scapati nici o frunza nedata.
Daca lamaiul nu prezinta daunatorii vii dar frunzele se pateaza atunci poate fi lipsa de azot sau atac de tip fungic si va trebui sa cumparati un fungicid de la farmacia fitosanitara.

~~~~~~ Articol terminat. Va mai avea unele adaugari pe parcurs daca e cazul ~~~~~~

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.