Kalanchoe

Kalanchoe

Nume comune (engleza) : Flaming Katy, Christmas Kalanchoe, Florist Kalanchoe, mother of thousands or the chandelier plant
Familia : Crassulacee

Distributie, origine, habitat : Planta de Kalanchoe este originara din insula Madagascar, unde creste pe platourile racoroase ale muntilor Tsarantanana.Mai poate fi intalnita si in Africa sau chiar si Asia. Kalanchoe Blossfeldiana creste acolo pe solul bogat in humus si formeaza tufisuri sporadice. Kalanchoe este considerata o planta bianuala sau chiar trianuala, adica ii ia 2 sau 3 ani pana sa infloreasca de cand a crescut din samanta.
Kalanchoe Thyrsifolia

Descriere : Kalanchoe cuprinde cam 125 de specii, majoritatea cresc sub 1 metru inaltime (cam la 30-35 cm/12-14 inch) , iar kalanchoe beharensis poate ajunge si la 6 metri inaltime. Frunzele sunt groase, carnoase, de un verde inchis dar pot avea si margini rosiatice de 2-3 cm (0.8-1 inch) lungime. In varful ramurilor creste inflorescenta care este ca un buchet format din mai multe flori (20-50) mici cu 4 petale fiecare. Fiecare buchetel ajunge cam la 3-4 cm (1-1.5 inch) diametru. Florile pot fi de mai culori (in ordine popularitatii) : rosu, galben, portocaliu, roz, violet dar anumiti hibrizi incrucisati genetic artificial pot avea florile de culori intermediare (intre galben si portocaliu) si pot avea si mai mult de un rand de petale (florile asa zis batute).

Kalanchoe blossfeldiana

Ingrijirea Kalanchoe in ghivece : Majoritatea cumpara Kalanchoe de la florarii cand este inflorita si dupa inflorire o arunca. Kalanchoe infloreste timp de 2-3 luni.Totusi odata ce a inflorit, daca se rup lastarii si se pun la inradacinat in substrat special sau apa sau pamant obisnuit cu nisip ei vor inflori din nou peste un an.
Kalanchoe are radacinile relativ subtirele si firave si are nevoie de un drenaj bun care se asigura cu perlit de la farmaciile sanitare (destul de scump) sau chiar nisip amestecat cu pamantul gras daca nu aveti sau nu va permiteti alta varianta mai scumpa. Oricare ar fi metoda ,nu uitati sa puneti la fundul ghiveciului pietricele sau chiar ceva biodegradabil cum ar fi betisoare arse de chibrit rupte, coji de nuca,chiar si coji de oua etc.Stratul de pe fundul ghiveciului, care este important, este stratul de drenaj, si trebuie sa fie cam de 1-1,5 cm. Astfel apa nu se va aduna sa balteasca la fundul ghiveciului. Ghiveciul (vasul de flori) trebuie sa aiba cel putin o gaura pentru scurgerea surplusului de apa.

Lumina : Kalanchoe blossfeldiana ar trebui crescuta intr-o fereastra insorita sau pe balcon insorit. Daca are parte de lumina (8-10 ore) pe zi atunci planta va produce mai multi lastari si va inflori mai repede. Lastarii noi pot fi fortati sa apara si daca se rupe varful crengutei. Daca se rupe varful atunci fiti siguri ca are vreo 10-15 cm pentru a putea fi pus la inradacinat. Daca lipseste lumina sau e mai slaba ca pe durata iernii, atunci ramurile se vor alungi un pic iar frunzele care mai cresc vor fi de un verde crud (deschis).

Kalanchoe serrata
Temperatura : Kalanchoe se dezvolta bine in conditii de temperatura normala din camera. Nu expuneti planta de Kalanchoe la temperaturi mai mici de 5°C (40°F) sau planta va muri in cateva ore.Deci aveti grija cand aerisiti camera, iarna, sa mutati florile in alta camera provizoriu.Temperatura optima pentru dezvoltarea Kalanchoe este de 15-30 grade celsius.Chiar daca are nevoie de lumina din belsug, nu se recomanda scoaterea kalanchoe afara in plin soare. Acesta ii va "fierbe" frunzele si ii da un aspect de frunze arse de caldura. Ideal ar fi un balcon care are soare doar pana la ora 13 (orientat spre est).
Kalanchoe tomentosa


Apa : Udati planta (de preferat turnati apa in farfurioara ghiveciului sau mai bine umpleti un castron si puneti ghiveciul in el) cu apa fiarta si racita de la canal (daca nu e apa de izvor sau fantana doarece apa de la oras e plina de calcar , saruri, cloruri). Se toarna in farfurioara (de seapta pana pamantul suge toata apa. Nu turnati direct pe pamant deasupra deoarece din cauza sarurilor de la canal, pamantul de suprafata se albeste si se altereaza PH-ul. Daca totusi s-a udat pe deasupra si pamantul este alb, trebuie scos cu o lingura, cam 1-2 cm si se inlocuieste. Repetati udatul pana pamantul a luat apa si NU musteste. EVITATI udatul in exces al Kalanchoe, planta va tinde sa creasca groasa, urata si tulpinile vor atarna de greutate sau cresc stramb. Udati numai cand pamantul de la suprafata plus 1-2 cm in jos, e uscat. Nu udati cu apa foarte rece.

Fertilizare : Fertilizarea este indicata la Kalanchoe atunci cand se apropie si in perioada de inflorire, doar odata pe saptamana, cu fertilizator lichid pentru plante cu flori in doza prescrisa pe bidon.
Se mai recomanda o fertilizare a plantelor Kalanchoe mici, proaspat trasplantate pentru a le da un impuls bun de crestere. Daca locuiti la bloc si aveti ocazia, un betigas de fertilizant cu eliberare intarziata ar fi de-ajuns de infipt in ghiveci la inceputul verii. Astfel de betigase se gasesc in comert la pachete de 20-25 bucati si ajunge undeva pe la 20-25 Lei/pachet. Daca locuiti la tara, 1-2 linguri de gunoi de grajd descompus de 3 ani (mranita) e de-ajuns pentru un ghiveci cu diametru de 13 cm. Nu abuzati de mranita, poate arde planta mai ales daca nu e bine descompusa.

Cresterea si Transplantarea : Folositi un sol normal de la florarie, cum ar fi pamant de flori, nu e nevoie de ceva special. Cum majoritatea solurilor de la punga sunt mai mult bazate pe turba, adica un fel de resturi de radacini o sa vedeti ca nu are humus deloc. Kalanchoe adora humusul, adica acel pamant care murdareste, iar pamantul de flori de la florarie ,turba, o sa vedeti ca nu murdareste. La o punga normala de 3 litri de pamant de florarie puneti pamant negru de gradina curat (amestecarea e de preferat sa o faceti dupa inghet iarna, astfel gerul a sterilizat pamantul si nu se aduce in casa,respectiv in ghiveci oua de larve sau alti daunatori), cat luati cu ambele maini si amestecati totul cu perlita sau nisip. O mana si jumatate de nisip e de-ajuns. Kalanchoe adora drenajul de aceea e bine sa puneti nisip sau perlit . Nu uitati sa puneti si la baza ghiveciului niste resturi vegetale cum ar fi crengute rupte marunt, coji de nuca, etc pentru drenaj. Ideal ar fi pietricele dar va ingreuna ghiveciul destul de mult.
Kalanchoe synsepala
Diametrul ghiveciului recomandat este de 13 cm (5 inch). Un alt sol bun pentru kalanchoe este si pamantul pentru cactusi. Kalanchoe este o planta cu frunze carnoase ("suculente") ca si cactusul si isi face rezerve de apa in frunze suportand seceta destul de bine.


Kalanchoe beharensis
(Kalanchoe urechi de elefant)
In mediul natural, aceasta creste si pana
la 6 metri inaltime.
Inmultirea : 
*Metoda insamantarii: Semintele (sunt minuscule) daca nu se gasesc de cumparat la pliculet se pot obtine de la o planta care a inflorit deja, de la florile uscate.
 Pentru a obtine un hibrid nou prin incrucisare trebuie sa aveti 2 tipuri de kalanchoe diferite ca specie sau culoare la flori. Plantele trebuie sa fie inflorite si tot ce trebuie sa faceti e sa luati o pensula cu parul fin de desen si sa le polenizati. Se plimba pensula pe florile de la prima specie pe stigmat dupa care se plimba pensula cu polenul fin pe cea de-a 2a planta/specie.
Semintele se seamana in pamant de cactus in paharel sau in pastile de turba care se pun pe o farfurie pentru udat. Semintele fiind minuscule se seamana cel putin cate 10 pe o pastila de turba. Asigurati cam 21-23 grade Celsius (70-75 F). Sermintele vor germina in 10 zile. Rariti plantele cand au ajuns la 6-8 saptamani si lasati cam 2-3 plantute pe fiecare pastila de turba sau sa aiba distanta camd 2 cm intre ele daca au fost semanate direct in ghiveci. Cand ajung plantutele la 10 cm se pot transplanta in ghiveci.
Kalanchoe sexangularis

*Metoda vegetativa: Se taie un lastar de vreo 7-10 cm, se lasa lastarul cam 10-15 minute sa i se usuce putin taietura si se pune in pahar sau borcanel cu apa. Luati foarte putina turba daca aveti, sau vreo 2 granule de pamant normal si dati-i drumul in pahar. Apa sa fie la temperatura camerei. Se verifica paharul cam la fiecare 4 zile si se schimba apa chiar daca nu a inceput sa se imputeasca. Cam in 2 saptamani apar radacini mici foarte fine la fiecare nod. Lasati sa mai creasca radacinile si sa ajunga la 5 cm cel putin.
Kalanchoe tubiflora
O alta metoda cu acelasi lastar ar fi sa cumparati o pastila de turba ,o puneti sa se umfle la apa, scobiti cu pixul pana jos o gaura cat sa incapa lastarul, rupeti frunzele de la baza care incurca, apasati pe turba uda sa acopere bine tulpina si dati drumul intr-un pahar fara apa (sa nu se rastoarne ). Udati numai daca pastila de turba incepe sa se usuce si sa se intareasca.
O alta metoda cu acelasi lastar, ar fi sa transplantati lastarul intr-un ghiveci mai mic, dar pamantul sa contina mai multa turba de aceasta data. Nu udati din abundenta.

Boli si Daunatori : Kalanchoe nu este o planta sensibila si nu este susceptibila de multe boli. Prima si cel mai mare inamic poate fi chiar apa in exces. Kalanchoe este sensibila la putrezirea radacinilor care stau mult in pamant foarte ud. De aceea drenajul e foarte important. Mai bine sa fie pamantul uscat 2 zile decat sa stea 2 zile in pamant foarte ud. Daca apar semne de frunze rasucite atunci e vorba de atac de afide, niste paianjeni micuti care pot fi luati de la alta planta si se hranesc cu seva de la frunze. Un tratament pentru inceput la indemana oricui ar fi stropirea cu apa cu sapun lichid. Daca nu dispar atunci apelati dupa caz la o farmacie fitosanitara din zona pentru ceva mai puternic. Daca apar fibre ceroase, frunze mancate atunci este vorba de atacul viermelui-alb. Tot asa apelati la farmacia fitosanitara pentru aceasta descriere.

Kalanchoe pumila
Daca pe partea de sub frunza apar smocuri mici albe atunci e vorba de un atac al mucegaiului pufos-alb. Apelati la o farmacie fitosanitara pentru un anti-fungic. Mucegaiurile pot fi intarziate daca se stropeste planta cu apa cu bicarbonat de sodiu alimentar (1 lingurita la 1 litru de apa). Nu mai udati plantele de deasupra in sezonul rece si tineti planta intr-un loc aerisit.
Kalanchoe este o planta de apartament foarte des intalnita si se poate gasi usor la cunostinte, de aceea se recomanda aruncarea plantei infestate cu tot cu pamantul ei. Ghiveciul se spala cu apa cu dero.
Kalanchoe daigremontiana
Denumire populara in Romania :
"Doctorul casei"



Recomandari de crestere si Peisagistica : Kalanchoe se creste usor ca planta de apartament fara pretentii si poate fi plantata si in ghivece suspendate.Este o planta populara ca aspect, nu toti stiu ca se cheama asa dar multi au vazut-o in geamuri la soare. Fiind o planta "suculenta" este foarte indicata de plantat pe langa pietre sau fantani arteziene afara vara.

Varietati recomandate : 
* Kalanchoe blossfeldiana "Torn Thumb" - nu creste mai inalta de 15 cm, are frunzele rosiatice cu flori micute de un rosu inchis.
* Kalanchoe blossfeldiana "Vulcan" - creste pana la 20 cm inaltime cu flori stacojii mai mari si infloreste doar in 20 de saptamani de la insamantare.
* Kalanchoe blossfeldiana "Compacta Liliput" - creste pana la 15 cm si face florile rosii.
* Kalanchoe blossfeldiana "Orange Tryumph" - specie rara cu flori portocalii.
* Kalanchoe blossfeldiana "Goldrand" - varietate rara cu flori galbene.
* Kalanchoe pumila - are tulpinile un pic cam lungi si subtiri cu florile roz si frunzele de un verde cenusiu, se  recomanda pentru ghivece suspendata (vezi foto exemplu)

~~~~~~ Articol complet. Articolul mai poate avea adaugari pe parcurs dupa caz ~~~~~~~
Text test
Text test 2
Text test 3
Text test 4
Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger][facebook]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.